Десет година ТВ Форум

glasnikOktobar 16, 20181min00
Image2-1-1024x576.jpg

Из студија Телевизије Форум прва емисија Вести емитована је 15. октобра 2008. године и реализовало је троје запослених, Милева Малешић, Мирјана Тешевић и Радован Чаркиловић. Иако са дугогодишњим новинарским и радијским искуством, али без телевизијског, и у времену у ком су се гасили медији са дугом традицијом, основати телевизију, био је велики изазов.

Милева Малешић, директорка ТВ Форум
Пре десет година као и данас било је стресно. Ваљда у овој професији то тако мора да буде. Добили смо фреквенцију и требало је шест месеци да покренемо ТВ. Паре нисмо имали. Неки предрачун је био да нам треба 100 хиљада евра да бисмо поставили и пустили сигнал. Тада директору једне невладине организације у Београду сам се обратила за помоћ како да скупимо средства. Када је чуо да смо добили фреквенцију да оснујемо телевизију у оквиру Форума жена Пријепоља, он се одушевио и рекао: ‘Сто хиљада евра – ситница. Наћи ћемо’. Нисмо их нашли у том тренутку, али мени је то значило, јер нисам одустала –  присећа се директорка Телевизије Форум, Милева Малешић.
Мирјана Тешевић, уредница информативног програма ТВ Форум
Делује сада просто нестварно. Нисмо имали ни студио, ни столове, много тога је недостајало. Прва емисија вести је ишла уживо, Водитељка је стајала поред зида иза ње банер са знаком ТВ Форум, техничар за миксетом поред водитељке… Један велики осећај одговорности и треме, како ће то изгледати, на какав ће пријем наићи, хоћемо ли људе заинтересовати за оно што им причамо. Да не буде важна слика, зна се да је на ТВ веома важна слика, али нама је било више стало да слушају оно што причамо, а не да им пружамо бајковиту слику која се креће иза водитеља – сећа се првих вести уредница информативног програма, Мирјана Тешевић.

Почело се са једном камером и неколико компјутера, међутим то није утицало да грађани и грађанке Пријепоља буду правовремено  и објективно информисани.

Ми смо се мучили са тим мало лошијим компјутерима што су били у програму, имали смо само један добар за монтажу. И онда смо набавили један систем за емитовање програма у који можеш да спакујеш све и дан данас тај компјутер ради. Десило се да смо ишли на семинар у Нови Пазар, и када су нас питали колико имате радника, ми кажемо, ево нас. Па ко вам ради, па компјутер – објашњава како су изгледали почеци телевизије, сниматељ и монтажер, Радован Чаркиловић.
Радован Чаркиловић, сниматељ и монтажер

Трајати десет година у телевизијском послу значи свакодневни рад и труд не само на производњи медијских садржаја, већ и обезбедити финансијску сигурност, али и одупрети се различитим притисцима.

Јавни интерес, професионализам, поштовање кодекса новинара, залагање за поштовање људских права и промоцију родне равноправности у друштву, темељи су и вредности на којима телевизија почива.

Спој искуства и знања, ентузијазма и енергије је снага ове телевизије, а подршка гледалаца и гледатељки која је стизала и свакодневно стиже  потврда је потребе постојања овог медија и  нашег рада.

The post Десет година ТВ Форум: Како је настала прва информативна телевизија у Пријепољу appeared first on ForumInfo.rs.


Članak je prenet sa ove stranice.