Nestaju bicikli po Leskovcu, krađa dvotočkaša unosan biznis

glasnikNovembar 1, 20183min00
kradja-2-1.jpg
Samo u toku jučerašnjeg dana jedna mlađa muška osoba ukrala je tri bicikla u Leskovcu.
Samo u toku jučerašnjeg dana jedna mlađa muška osoba ukrala je tri bicikla u Leskovcu.

“Neki narkoman trsi bicikle! Meni je seo na biciklu ispred moje radnje i odvezao dečko. Ako je, drugo nisam bolje ni mogo da očekujem kad sam ispao glup, pa je nisam vezao. Ali je ukrao još dve taj isti danas. Bar da opomenemo ljude ako već možemo, da ne dođe do neke nesreće”, kaže nam Leskovčanin Aleksandar Petković.

U policiji nam kažu da u proseku dnevno u gradu na Veternici nestanu dva do tri dvotočkaša, ali da ih uglavnom organi reda brzo pronađu.

Groblje ukradenih bicikala čuva policija

„Na bicikl uvek ili ruka ili oko“, savet je Nikole Jovanovića iz biciklističkog kluba “Dubočica” u Leskovcu, kako zapravo osigurati od krađe aluminijskog ljubimca.

Na pitanje koji je razlog sve većeg broja ukradenih bicikala, odgovor je jednostavan: zakon ponude i potražnje.

“Kada sam počeo redovno da vozim bicikl, u Leskovcu je bila jedna specijalizovana radnja u kojoj ste ga mogli kupiti. Vozio sam biciklu po gradu i bio sam neuobičajena pojava. Danas imate enormno veći broj biciklista. Osim što je to zdrav način zabave i rekreacija, vožnja biciklom postaje i trend. Samim tim ima sve više trgovina specijaliziranih za bicikle i opremu, a logičan sled je i sve veće crno tržište za takve artikle – tačnije plodno tlo za kradljivce”, kaže naš sugovornik.

U Leskovcu, ako ne možeš da ukradeš ceo bicikl, onda je i točak dobar

Kada govorimo o prosečnom kupcu, kvalitetni bicikl može se kupiti u radnji po ceni od  minimum 16.000 dinara. Polovni kvalitetni bicikl može se kupiti za pet. Međutim, upravo kod kupovine polovnih, za kojima je potražnja zbog pristupačnijih cena, treba se paziti da ne dobijete ukradenu robu.

Kradljivci prodaju bicikle podjednako i u komadu i u delovima. I jedno i drugo za njih ima i prednosti i mane. Kod prodaje celog bicikla, odmah se reši „vruće robe“ i odmah dobije celokupni iznos na ruke. Zamka takve prodaje je da postoji veća mogućnost da se otkrije kako se radi o ukradenom biciklu, a samim tim i da se uhvati. Zato se neretko bicikle ukradene u jednom gradu prodaju u drugom.

 


Članak je prenet sa ove stranice.