Novi putevi i dvorane u pećini Vladikine ploče na Staroj planini

Javni ServisNovembar 2, 20182min00
320x0_pecina-Vladikine-ploce-foto-M-Ristic-1.jpg
Novi putevi i dvorane u pećini Vladikine ploče na Staroj planini

U pećini Vladikine ploče na Staroj planini, speleolozi iz više iz više organizacija pronašli su novih 700 m kanala, kao i pećinsku dvoranu velikih dimenzija koju ukrašava stalagmit prečnika 9,5 m i visine od 11,5 m.

Tim speleologa pod rukovodstvom Komisije za speleologiju Planinarskog saveza Srbije najnovijim istraživanjima došao je do dodatnih otkrića u glavnom kanalu pećine Vladikine ploče koji se naziva Golema dupka, te je novim premeravanjem glavni kanal sada dugačak 1.360 m. Pronađena ogromna dvorana; foto: Martin Ristić

Takođe, otkrivena je i ogromna dvorana koja je bogato ukrašena pećinskim nakitom sa svih strana, a najveći stalagmit dobio je naziv “Golijat”.

Ova dvorana otkrivena je iza periodičnog sifonskog jezera i pristup njoj moguće je isključivo speleolozima i to samo tokom par sušnih meseci u godini, kada se voda iz jezera povlači. Shodno da je utvrđeno postojanje cirkulacije vazduha u njoj, traga se za drugim ulazom, a uzimajući u obzir geomorfološku struktiru terena može se raditi o više kilometara dugačkom pećinskom sistemu – navode u Savezu.

Pećina Vladikine ploče nalazi se u istoimenom kanjonu između sela Pakleštica i Rsovci, a nalazi se na 20 km od Pirota. Sa novootkrivenim kanalom od 700 m, ona je sada zvanično najduža na području Stare planine.  Pećinu istraživali speleolozi sa juga Srbije i Beograda; foto: Martin Ristić

U istraživanju su učestvovali članovi organizacija ‘Dvig” iz Vladičinog Hana, ”Sais” iz Knjaževca, SS PK ”Železničar” iz Niša i ”As” iz Beograda, a u narednom periodu nastavće sa intenzivnim istraživanjima ovog speleološkog bisera jugoistoka Srbije.


Članak je prenet sa ove stranice.