glasnikOktobar 24, 20182min0
img_3647.jpg

Sudeći po padavinama koje su krenule večeras, na Zlataru i Kopaoniku bi uskoro mogla da počne i skijaška sezona. Naime kiša koja je tokom večernjih časova nemilosrdno padala u Zlatarskom kraju oko 21 čas prešla je u sneg, koji počinje da se prima po četinarima. Najveći vrh planine Golo brdo, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1627 metara potpuno je zabeleo večeras. Sneg pada i u samom srcu turističke zone Zlatar, u okolini Babića brda gde su smešteni hoteli.

Sneg je vlažan i lepi se za kolovoz, te se vozačima koji kreću na put preko ove planine savetuje oprez.

Prizori web kamera sa Kopaonika su ove večeri obradovali mnoge skijaše i ljubitelje planine i zimskih sportova. Međutim to je ipak samo prvi sneg, uvertira svega onoga što kasnijim odmicanjem kalendara i početkom same ski sezone sledi. Jedno od pitanja koje se odmah većini nameće je da li je prvi sneg poranio ili zakasnio, te ima li taj prvi sneg i njegov datum ikakve veze sa samom sezonom.

Sam datum prvog snežnog pokrivača zahvata jako široki spektar od kada postoje merenja na Kopaoniku. Beležen je od početka septembra pa do kraja novembra. Na primer, prošle godine je to bilo 22. septembra, pretprošle 5. oktobra, pre nje 23. septembra… Ako bi uzeli generalno srednju vrednost, datum prvog snežnog pokrivača bi bio negde između 10. i 15. oktobra, dakle ovaj današnji sneg je malo zakasnio u odnosu na taj prosek.


Članak je prenet sa ove stranice.