Zloupotreba Vojske u stranačke i dnevnopolitičke svrhe o trošku naroda i na štetu vojnika

Javni ServisNovembar 2, 20181min0
sindikat-vojni-grb.jpg
Zloupotreba Vojske u stranačke i dnevnopolitičke svrhe o trošku naroda i na štetu vojnika.

Ових дана је у медијима све више актуелно ратнохушкачко препуцавање појединих политичара у чему наравно предњачи министар Вулин, и у којима се најављује грандиозна војна вежба никад јаче и боље опремљене војске. Сви војници знају да се војне вежбе организују као круна неке обуке! Овде се поставља питање КОЈЕ ОБУКЕ? Данас и врапци на грани знају да се у војсци све друго више ради од обуке, да за тример месечно потрошимо више горива него за тенк итд. Најпре је било речи о припремама за параду па је то отказано јер је посету Србији отказао и председник Путин, а уместо тога ето је вежба???

У конкретном случају не ради се о ничему него о најгрубљој злоупотреби Војске Србије и њеном увлачењу у политичка дешавања. Тачније, челни људи Министарства одбране на челу са Вулином желе да добију само њима знане политичке поене злоупотребљавајући власт и користећи се војском у дневно политичке сврхе. Оно што је дефинитивно ван свих правила и прописа је утрошак минскоексплозивних средстава и муниције. Оно што себи као питање ових дана постављају команданти и командири војних јединица је како ће та  количина МЕС и муниције, да се оправда кроз дневнике гађања! Како извесни Баћо творац команде „пушке пуцајте“  и самозвани војни командант воли да каже, хоћу да “грува” да види „преЦедник“. Овде је све подређено политичком врху, да “виде”, да се “одушеве”, а вежба и њена сврха, кога то још занима. Има ту још. Према сценаристи вежбе, извесном Баћи, сваки минут треба да буде покривен дејством оружја и оруђа! Но опет се мучени командири и команданти питају, када би им дошла материјалнофинансијска контрола и прегледала девнике гађања могла би са правом да пита “шта сте ви радили и где сте утрошили муницију”?

И на крају оно што нас који заступамо интересе припадника војске највише занима је питање ко ће то шенлучење Баће и Вулина да плати. Према сазнањима којима у овом тренутку располаже Војни синдикат Србије, ова сценска представа звана “вежба” коштаће буџет преко 100 милиона динара. Све то у време штедње и кад нема новца за исплату отпремнина, накнада за рођење детета, кад се умањују накнаде за породиљско и трудничко боловање, кад нема новца у буџету за регрес и топли оброк и да не набрајамо више.


Članak je prenet sa ove stranice.